Egyszer olvastam egy igen érdekes rövidke kis írást a Hit-ről. Leszögezném most, hogy nem a vallásos Hit-ről szólt és én sem arról szeretnék írni. Az egy másik valószínűleg nagyon érdekes téma amit sokáig lehetne boncolgatni. Ami engem régóta jobban izgat az a ember önmagába vetett hite.

Itt jön képbe az a bizonyos cikk amiből sajnos csak egyetlen mondat maradt meg tisztán. „Mi történne, ha egy gyereknek kiskorától fogva azt tanítanák, hogy higgyen mindenben mindegy milyen képtelenség? Vajon hova jutna?”

Érdekes felvetés és jogos is. Hogyan is zajlott a gyerekkorunk gondoljunk csak vissza rá. Ha kitaláltuk, hogy szárnyakat növesztünk és elszállunk innen a felnőttek rögtön kinevettek. Ha felvetettük, hogy puszta öklünkkel átütjük a falat vagy laposra verünk egy tankot csak elnéző mosolyokat kaptunk.

Most felnőttként pedig ugyan ezt csináljunk a saját gyerekeinkkel. Lehúzzuk és leláncoljuk őket a rideg valóságba míg végül ők is olyanok lesznek mint mi. Előbb-utóbb ugyan olyan üres két lábon járó valamik lesznek akikből hiányzik a mersz, a fantázia, a szabadság. Végül pedig megtöri őket az élet és a sok kudarc ugyan úgy ahogy sokakat.

Ezt viszont nem lehet az emberekre fogni és nem lehet a világra se fogni, hogy így működik minden. Mi működtetünk mindent így és mi döntünk úgy, hogy ez másképp nem mehet. Mi vagyunk azok akik azt mondják, hogy nem repülhetek fel a holdra és nem mozdíthatok meg hegyeket.

Nem a fizika törvényei kötnek le minket, hanem a saját hitetlenségünk és félelmünk. Nem az élet folytonos kegyetlensége az ami folyamat képen vág minket, hanem hogy feladjuk még mielőtt megpróbálnánk az első nehézségnél.

Gyerekként se maradtunk fekve az ágyon hanem szépen lassan felálltunk és megtanultunk járni mindegy hányszor estünk el. Igaz akkor nem is volt senki aki visszanyomjon minket a földre, hogy de úgysem fogsz tudni megtanulni járni maradj veszteg. Akkor volt támogatás csak utána tűnt el.

Szóval mi történne, ha elhinnénk, hogy képesek vagyunk bármire a világon?

A bejegyzés trackback címe:

https://thethinker.blog.hu/api/trackback/id/tr155721784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása